Thema III - Veiligheid samenleving
IVP Heuvelrug 2019-2022
Het Integraal Veiligheidsplan Heuvelrug 2019-2022 is een gezamenlijk plan met de 5 gemeenten behorend bij basisteam Heuvelrug (Rhenen, Renswoude, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Veenendaal). Basisteambreed wordt gewerkt aan de belangrijkste prioriteit ondermijning en realisatie van ANPR-camera’s. In het uitvoeringsprogramma 2021-2022 is daar digitale veiligheid aan toegevoegd. Voor Veenendaal gelden specifiek de lokale speerpunten drugs, High Impact Crimes, tegengaan van polarisatie en aandacht voor digitale veiligheid. In 2022 wordt het huidige IVP afgerond en worden stappen gezet naar een nieuw IVP voor de periode 2023-2026. We willen dat proces zorgvuldig met oog voor de basisteam-brede samenwerking en de lokale context doorlopen en daarbij bewoners, partners en raad betrekken.
Momenteel vraagt Covid-19 nog steeds om inzet vanuit veiligheid. Het is moeilijk te voorspellen welke impact corona in 2022 nog zal hebben.
Extra inzet op jeugd & veiligheid en polarisatie nodig
Onder andere door de effecten van de coronacrisis op de jeugd verwachten we de komende jaren veiligheidsbreed intensiever te moeten investeren op jeugd en veiligheid. Die inzet wordt al gepleegd, maar telkens vanuit tijdelijke constructies. Het is wenselijk de aandacht voor deze belangrijke doelgroep structureel te kunnen borgen. Daarnaast zien we dat de samenleving ondanks onze inspanningen steeds verder gepolariseerd raakt. De coronacrisis is hier debet aan. Komende jaren zullen we gemeente-breed moeten blijven investeren in initiatieven die de samenleving verbinden. Veiligheid richt zich daarbij nadrukkelijk op polarisatie die leidt tot risico's voor de openbare orde en veiligheid. Voor een meer preventieve inzet gericht op weerbaarheid, inclusie en sociale cohesie is extra capaciteit nodig.
Ondermijning
Het college heeft in 2017 het plan “Ondermijning in Veenendaal: van beeld naar aanpak” vastgesteld en in 2021 verlengd tot en met 2022. We borgen de aanpak voor complexe, multidisciplinaire handhavingsvraagstukken en bezien of dit leidt tot formatievraagstukken. Daarnaast willen we door de verdere ontwikkeling van datagestuurd werken meer zicht krijgen op verwonderadressen in de gemeente. Landelijk ontstaat er steeds meer aandacht voor zorgfraude. Binnen het systeem van de WMO en de Jeugdwet zijn er helaas kansen ontstaan die door criminelen benut worden. Dat vraagt ook in Veenendaal om actie. Tot slot moeten we in 2022 de implementatie van de aanpak mensenhandel afronden. In 2022 wordt ondertussen gewerkt aan een vervolg op het plan “Ondermijning in Veenendaal: van beeld naar aanpak”. Dit wordt bezien in samenhang met het nieuwe IVP.
Veiligheid in de Omgevingsvisie
Veilig is ook een leidend principe in de omgevingsvisie. Bij bestaande en nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen wordt (sociale) veiligheid als onderdeel meegenomen in de ontwikkeling (denk o.a. aan verlichting, achterpaden, aanpassen aan de doelgroep). Ook sociale ogen in de wijken en het zorgen voor (fysieke) ontmoeting, krijgen hierdoor een plek. Sociaal toezicht wordt gestimuleerd door functiemenging. Daarnaast dragen we vanuit veiligheid bij aan het wijkgericht werken.
Veiligheidsregio Utrecht
In de raadsvergadering van 21 januari 2021 is ingestemd met de kadernota 2022-2025 van de VRU en is structureel € 95.000 beschikbaar gesteld. De kadernota bevat geen verhoging van de bijdrage voor nieuw beleid. De stijging van de bijdrage bestaat dan ook uitsluitend uit de technische toepassing van het financiële kader en ontwikkelingen die voortkomen uit bestaand beleid.