Economische groei leidt in brede zin tot het versterken van het economische klimaat in Veenendaal. Hierbij is er een sterke relatie met het behoud en uitbreiden van de lokale en regionale werkgelegenheid. Het is daarbij van belang om Veenendaal aantrekkelijk te houden als vestigingsplaats voor ondernemingen. Een goed vestigingsbeleid, ondernemersklimaat en goede werkgeversdienstverlening dragen hieraan bij. Uitgangspunt hierbij is de verbinding tussen het stimuleren van de lokale economie en het aanbieden van kwalitatieve en kwantitatieve werkgelegenheid op alle onderscheiden niveaus. Inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt stimuleren en begeleiden we om volledig of in deeltijd deel uit te kunnen maken van het arbeidsproces. Dit levert een wezenlijke bijdrage aan de participatie van de Veenendaalse samenleving.
Naast bovengenoemde thema's onderscheiden we binnen dit begrotingsprogramma de volgende onderwerpen; de opgave Informatiesamenleving (waaronder programma ICT-Campus), het regionale programma Circulaire economie (Living Lab Regio Foodvalley Circulair), het programma Vitale Binnenstad en de visie bedrijventerreinen.
Circulaire economie wordt landelijk aangedragen (Nederland circulair 2050) en lokaal uitgewerkt. Het kabinet Rutte II lanceerde in 2016 het rijksbrede Programma Circulaire Economie. Deze bevat de volgende doelstellingen:
- Een volledig circulaire economie in 2050;
- 50% minder gebruik van primaire grondstoffen (metalen, fossiel, mineralen) in 2030.
Binnen de ICT Campus, die onderdeel uitmaakt van de opgave Informatiesamenleving, zijn grote successen geboekt. De koppeling van ICT-onderwijs met de arbeidsmarkt heeft geleid tot innovatieve ideeën met toegepaste ICT-oplossingen voor agro-food bedrijven. Het event Digital Days is mede daardoor voor de tweede keer in een rij genomineerd door het ICT-blad Computable in de categorie Onderwijs-Arbeidsmarkt en won vorig jaar de publieksprijs in deze categorie. Vanuit de Digitale Werkplaats worden steeds meer MKB bedrijven bereikt zodat zij een routekaart voor digitalisering kunnen ontwikkelen. Via het project Starthubs wordt gewerkt aan het koppelen van innovatieve technologieën van startup bedrijven aan innovatie vraagstukken bij MKB bedrijven in de Regio Foodvalley. In de komende periode wordt niet alleen doorgebouwd op deze innovaties, maar ook stevig ingezet op het vraagstuk van de grote tekorten aan ICT-personeel bij de ICT bedrijven in Veenendaal. Met een aantal grotere bedrijven (zonder de kleinere uit te sluiten) wordt de vraag opgehaald van type specialisten die men nodig heeft en de aantallen. Tegelijkertijd is er een constructief gesprek gaande met de HBO opleidingen (HU en HAN) om zij-instromers op te leiden. Dit project zal daarmee een vrij uniek project worden en een grote bijdrage leveren in het laten groeien van de ICT sector binnen Veenendaal.
Onze binnenstad is het kloppend hart en visitekaartje van Veenendaal. De binnenstad is volop in ontwikkeling. Eind 2020 heeft de raad het programmaplan Vitale Binnenstad vastgesteld. Met het vaststellen van dit programmaplan is de stip op de horizon bepaald. We zetten in op een complete en comfortabele binnenstad, die economisch én sociaal vitaal is. Een aantrekkelijke en toegankelijke verblijfsplek die mensen verbindt, met volop mogelijkheden om te ontmoeten en te beleven. Een binnenstad voor Veenendalers en voor bewoners en toeristen uit de omliggende regio. Deze centrale ambitie is mede gebaseerd op de ambities uit de Omgevingsvisie ten aanzien van het centrum en specifiek de drie leidende principes van gezondheid, duurzaamheid en veiligheid. Om deze gezamenlijke ambitie te realiseren werken we de komende jaren vanuit de volgende vijf speerpunten: de complete binnenstad, de toegankelijke binnenstad, de groene en duurzame binnenstad, de innovatieve binnenstad en de goed georganiseerde binnenstad.
Ondanks de beperkte ruimtelijke mogelijkheden streven we ernaar om Veenendaal aantrekkelijk te houden voor bestaande en nieuwe bedrijven. Met het oog op thema’s als verduurzaming, vergroening, circulair ondernemen, maar ook de Omgevingsvisie waar wordt ingezet op arbeidsintensieve werkgelegenheid, neemt de druk op de ruimte op de bedrijventerreinen toe. Om een juiste balans tussen deze verschillende ontwikkelingen te vinden en de bedrijventerreinen toekomstbestendig te houden is in 2021 -in nauwe samenwerking en afstemming met het lokale bedrijfsleven- een visie bedrijventerreinen opgesteld. Deze visie moet een leidraad bieden voor de toekomstige ontwikkelingen voor de bedrijventerreinen, waarbij de relevante thema's programmatisch worden aangepakt en uitgewerkt.