I.d.1. Eind 2021 hebben we ervaring opgedaan met vroeg er op af en de methode geëvalueerd.
Inhoud (indicator)
Inhoud (toelichting)
Met ingang van 1 januari 2021 is Vroeg Eropaf, als onderdeel van Vroegsignalering, een nieuwe taak voor de gemeente. Deze wettelijke taak houdt in dat signaalpartners (nutsbedrijven, woningbouwverenigingen en zorgverzekeraars) een signaal afgeven als er sprake is van een betalingsachterstand van minimaal één maand. Vervolgens kiest de gemeente een methode om in contact te treden met de schuldenaar. Dit kan zijn een brief, een e-mail, een sms of een huisbezoek. Doel van dit contact is de inwoner te bewegen om een aanbod van het Budgetloket te accepteren. Hiermee wordt voorkomen dat de schulden groter worden en de oplossing daarvan kostbaarder.
Het jaar 2021 hebben wij gebruikt om het proces in te richten, werkafspraken te maken met partners en aanvullende werkafspraken te sluiten met signaalpartners. Iedere maand ontvangen we signalen van onze partners en maken daaruit een selectie van signalen die worden opgepakt. We hebben onderzoek gedaan naar welke manier het meeste effect heeft bij Vroeg Eropaf en ook hebben we onderzocht of de gekozen methode proportioneel is.
Het project wordt naar verwachting in het eerste kwartaal 2022 afgerond met een beleidsplan Vroeg Eropaf. De beleidskeuzes die wij hierin maken sluiten aan bij het Integraal Beleidskader Sociaal Domein en zijn daarnaast gebaseerd op de opgedane ervaringen.
Geld (indicator)
Geld (toelichting)
Inzet ambtelijke uren en regulier budget. Voor vroegsignalering is er een structureel budget van € 100.000 beschikbaar.