Thema III – Veiligheid samenleving
Integraal Veiligheidsplan 2019-2022 voor Heuvelrug (IVP Heuvelrug)
Veiligheid is een belangrijk item in Veenendaal. Het Integraal Veiligheidsplan 2019-2022 Heuvelrug (IVP Heuvelrug) was ook in 2021 leidend voor ons werk. In het IVP Heuvelrug is door de gemeenten uit het basisteam (Rhenen, Renswoude, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal en Wijk bij Duurstede) de gezamenlijke prioriteit ondermijning benoemd. Daar is in 2021 dan ook inzet op gepleegd. Voor het tegengaan van ondermijning in Veenendaal zijn daarnaast acties uit ‘Ondermijning in Veenendaal: van beeld naar aanpak’ uitgevoerd. De looptijd van dit plan van aanpak is in 2021 met een jaar verlengd. Als gevolg van de coronamaatregelen hebben we minder integrale controles kunnen doen en preventiebijeenkomsten kunnen organiseren. In het hele basisteam heeft wel een campagne van Meld Misdaad Anoniem gedraaid om drugslabs tegen te gaan. Daarnaast zijn we op de scholen gestart met Leerlingalert.
In het Uitvoeringsplan 2021-2022 (onderliggend aan het IVP) werd digitale veiligheid als onderwerp, waarin we meer nadrukkelijk met de vijf gemeenten samen optrekken, toegevoegd. Dat heeft geleid tot o.a. een gezamenlijke activiteit gericht op bewustwording onder inwoners en een Hackshield-competitie tussen de verschillende gemeenten voor de jeugd.
Tot slot werd gewerkt aan de lokale speerpunten uit het IVP: het aanpakken van drugs, High Impact Crimes, het tegengaan van polarisatie en lokale aandacht voor digitale veiligheid. Er is op de gestelde prioriteiten en doelen voortgang geboekt, terwijl ook een aantal zaken geen of anders doorgang hebben kunnen vinden door de coronacrisis. We koppelen per doelstelling, inspanning en actie terug wat in 2021 is gerealiseerd en gedaan.
In 2022 wordt het huidige IVP afgerond en worden stappen gezet naar een nieuw IVP voor de periode 2023-2026. We willen dat proces zorgvuldig, met oog voor de basisteam-brede samenwerking en de lokale context doorlopen en daarbij bewoners, partners en raad betrekken.
Week van de Veiligheid & Veiligheidskrant
In 2021 heeft de Week van de Veiligheid (in een iets aangepaste vorm vanwege Covid) weer plaats kunnen vinden. In die week is ook de Veiligheidskrant uitgebracht die een mooi doorkijkje geeft in de verscheidenheid aan thema’s en acties die we vanuit veiligheid initiëren of waaraan we onze bijdrage leveren. Met de krant proberen we vooral ook bewoners te activeren daar waar kan zelf een bijdrage te leveren aan een veilig Veenendaal.
Jeugd & Veiligheid
De jeugd (in relatie tot veiligheid) heeft afgelopen jaar ook veel aandacht gekregen, waarbij nauw contact met o.a. het jongerenwerk, jeugdboa’s en politie is onderhouden. Onderdeel van onze inzet is de groepsaanpak en een intensivering van het partneroverleg over jeugd in de openbare ruimte. Eind 2021 heeft de raad ingestemd met een extra FTE. Daarmee kunnen we deze inzet structureel borgen, voortzetten en verder uitbouwen.
Zorg & Veiligheid
Naast de geprioriteerde vormen van aan te pakken criminaliteit is ook het interventieteam in 2021 intensief aan de slag geweest met de persoonsgerichte aanpak. Samen met nazorg ex-gedetineerden en huiselijk geweld werd ingezet op het voorkomen van recidive van de betrokkene.
Veenendaal heeft daarnaast een adequate crisisbeheersings- en brandweerorganisatie.
Veiligheidsregio Utrecht
Zie voor een toelichting de paragraaf verbonden partijen.