Netto schuldquote gecorrigeerd voor alle verstrekte leningen
De netto schuldquote gecorrigeerd voor alle verstrekte leningen (ontwikkelingen van de schuldenlast ten opzichte van de eigen middelen) is ten opzichte van 2021 iets verbeterd naar 56%. In de begroting van 2022 was rekening gehouden met een stijging van dit kengetal naar 78%. In de begroting was rekening gehouden met de uitvoering van het volledige investeringsprogramma voor 2022. In deze jaarstukken valt op te maken dat de investeringen voor een aanzienlijk deel doorlopen in 2023.
Solvabiliteitsratio
De solvabiliteitsratio (verhouding tussen het eigen vermogen en balanstotaal) is ten opzichte van 2021 gestegen van 30% naar 34% in 2022. In de begroting van 2022 was een daling van deze ratio voorzien naar 25%. De positieve resultaten vanuit de P&C documenten in 2022 en de ontwikkeling van de schuldenlast zijn de oorzaken van de stijging van de ratio in plaats van een daling.
Structurele exploitatieruimte
De structurele exploitatieruimte (de structurele ruimte om structurele lasten op te kunnen vangen) is ten opzichte van 2021 gestegen van -0,2% naar 2,4%. In de begroting 2022 is uitgegaan van een percentage van 2% waarmee de inschatting bij de begroting in werkelijkheid gerealiseerd is.
Beoordeling financiële positie
De financiële positie is ten opzichte van 2021 en de begroting 2022 verbeterd. De jaarrekening sluit af met een positief resultaat, het weerstandsvermogen is toegenomen, de risico's zijn ook toegenomen maar worden in ruime mate afgedekt door beschikbare buffers. Ook de financiële kengetalen laten een positieve ontwikkeling zien.
Gezien alle onzekerheden waar we momenteel mee te maken hebben en de financiële prognose voor de komende jaren, zal deze financiële positie de komende jaren onder druk staan. We zullen deze positie nauwlettend volgen en u via de P&C documenten informeren en adviseren over de ontwikkelingen.