Bedrijfsvoering is geen doel op zich, het is een belangrijk middel om de resultaten die het bestuur wil bereiken ook daadwerkelijk te realiseren. Een beleidsinhoudelijke visie en een visie op de organisatie vormen een samenhangend geheel. Ofwel: de organisatie moet passen bij en afgestemd zijn op de ambities en de daaraan gekoppelde doelstellingen die het bestuur voor ogen heeft.
Het takenpakket van de gemeente verandert voortdurend (Sociaal Domein, Omgevingswet, ontwikkelingen rond de Informatieveiligheid e.d.) waarbij de financiële mogelijkheden beperkt zijn. Dat vereist flexibiliteit van de organisatie waarbij slim en integraal samenwerken belangrijk zijn, naast de klant- en resultaatgerichtheid. Alleen op deze wijze kunnen de door de raad gestelde doeleinden gerealiseerd worden.
De visie op de bedrijfsvoering is dus dynamisch en moet steeds aangepast worden aan de situatie en actuele ontwikkelingen, zonder de gestelde doeleinden uit het oog te verliezen. De situatie rond het coronavirus hebben dit effect versterkt. Het traditionele werken is grotendeels verdwenen; we werken steeds meer conform het concept ‘Veens Werken’ waarbij de medewerker zelf kiest waar en wanneer hij werkt. Dit vereist een andere wijze van aansturing. Het gemeentehuis is een plaats van ontmoeting en overleg.
De komende jaren worden de inspanningen op het gebied van informatiebeveiliging aanzienlijk verscherpt. De formatie hiervoor is aangepast en in de Kadernota zijn daar extra financiële middelen voor opgenomen. Maximale inspanningen zijn vereist om de vertrouwelijkheid van de gemeentelijke gegevens van onze inwoners te beschermen.
Gemeenten en provincies moeten per verslagjaar 2023 zelf in de jaarrekening verantwoording afleggen over de rechtmatigheid van het gevoerde bestuur. De accountant beperkt zich dan tot een oordeel over de getrouwheid van de jaarrekening. Voorbereidende werkzaamheden om te kunnen voldoen aan deze eis zijn in volle gang, waarbij vooral de nadruk ligt op de interne controle van de werkprocessen.
In de paragraaf Bedrijfsvoering wordt op een aantal zaken verder ingegaan.
Opgave Informatiesamenleving
De opgave Informatiesamenleving is van start gegaan met een stevige ambitie die de gemeentelijke organisatie helpt in de noodzakelijke digitale transformatie en tegelijk Veenendaal positioneert als een ICT-stad in de regio en daarbuiten.
ICT Campus is een initiatief van gemeente Veenendaal en is begonnen als een samenwerkingsprogramma tussen de overheid, (ICT)-ondernemers en onderwijs. Naast de financiering vanuit Veenendaal, hebben bedrijven en het onderwijs ook bijgedragen aan de verschillende inspanningen van het programma. Hoewel het programma aanvankelijk begon met een zevental pijlers, is de focus en opschaling voornamelijk komen te liggen op startups, talentontwikkeling en innovatie. Hier hebben de provincies Utrecht en Gelderland ook financieel aan bijgedragen. In overleg met de ondernemers en onderwijspartners zal in de komende periode de nadruk blijven liggen op talentontwikkeling (koppeling van arbeidsmarkt en onderwijs) en innovaties, waarbij de cross-over tussen ICT en agro-food centraal staat. Hiermee versterken wij het imago van Veenendaal als een innovatieve ICT-stad in een innovatie agro-food regio.
De propositie van de cross-over innovatie wordt ook versterkt door de deelname van ICT Campus in de Regio Deal Foodvalley. De ontwikkeling van, onder andere, een dataplatform voor het meten van de stikstofemissies is een belangrijke innovatie welke bijdraagt aan de mogelijke oplossing van een complex landelijk vraagstuk.
Binnen de gemeentelijke organisatie is in 2022 begonnen met de voorbereidingen van de invoering van de wet open overheid. Echter de echte uitdaging zit hier in het verbeteren en moderniseren van de informatiehuishouding. Dit betreft het geheel van maatregelen en middelen die nodig zijn om de kwaliteit en functionaliteit van de informatiehuishouding naar een hoger niveau te brengen. Vanzelfsprekend wordt er ook geïnvesteerd in de (bij)scholing van de medewerkers, zodat zij deze nieuwe manier van werken zich eigen kunnen maken.
Binnen Veenendaal wordt mens gedreven, data ondersteund en informatie gestuurd gewerkt. Om dit goed te kunnen doen is het van belang dat er volgens bepaalde standaarden wordt gewerkt. Gemeente Veenendaal gebruikt hiervoor de GEMeentelijke Model Architectuur (GEMMA) van de VNG. De implementatie van GEMMA is vrij omvangrijk en complex. Het vereist ook kennis en competenties die, ten tijde van de aanvang van de implementatie van GEMMA, beperkt aanwezig waren. Voor de data architectuur, is wel gebruik gemaakt van GEMMA en is er een generiek digitaal platform gebouwd. Dit platform helpt om alle data gerelateerde producten op dezelfde manier te structureren. De eerste data producten, te weten de woningmarktmonitor en de economische monitor, zijn op dit generiek digitaal platform ontwikkeld. Het is de opmaat naar de ontwikkeling van meer monitors, waarin data een sleutelrol speelt. De architectuurprincipes die worden gebruikt voor het maken van het generiek digitaal platform zullen ook gebruikt worden voor de vormgeving en inrichting van het informatielandschap om zo beter grip te krijgen op informatie.