Tijd (indicator)

G

Tijd (toelichting)

Inhoud (indicator)

O

Inhoud (toelichting)

Landelijke ontwikkelingen laten zien dat het aantal bijstandsgerechtigden stijgt. In de afgelopen drie maanden ligt het instroom- en uitstroomcijfer van gemeente Veenendaal iets hoger dan de ontwikkeling van het gemiddelde van Nederlandse gemeenten. Het instroomcijfer is 2,3% en het uitstroomcijfer is 2,1%. Het instroomcijfer is hoger dan het uitstroomcijfer, waardoor het bijstandsbestand groeit. De bijstandsontwikkeling landelijk is 101,4% en voor Veenendaal 102,7%. De ontwikkeling van het bijstandsbestand geeft momenteel geen financiële risico’s, omdat wij een voordeel hebben op het BUIG-budget. Dit voordeel neemt wel af. 

Het verhoogde instroomcijfer kan verschillende oorzaken hebben: verhoogde taakstelling statushouders, verruiming van de kostendelersnorm, afzwakken van de krapte op de arbeidsmarkt, faillissementen van bedrijven. Het Centraal Bureau voor de Statistiek onderschrijft de lichte stijging in werkeloosheid in de loop van dit jaar. Ook de arbeidsmarktregio Foodvalley geeft aan dat de voortdurende groei van het aantal vacatures is afgezwakt. De krapte op de arbeidsmarkt is structureel. Hierdoor is instroom in de bijstand uit werk veelal kortdurend en ontstaan nieuwe kansen voor mensen die voorheen geen toegang tot werk hadden.

Wij beschikken over een breed palet aan re-integratie instrumenten om personen met een korte of lange afstand tot de arbeidsmarkt te ondersteunen en zetten deze gericht in. Voorbeelden zijn: trainingen/begeleiding voor specifieke doelgroepen (waaronder jobcoaching), leerwerktrajecten bij lokale sociale ondernemers, productenboek bij sociaal werkbedrijf IW4, loonkostensubsidie, proefplaatsingen, aanpassingen werkplek en vakgerichte opleidingen. Daarmee proberen wij voor iedereen een passende plek op de arbeidsmarkt te vinden.